Te gast in de vroege ochtendshow Gaan! @NPOradio1

“Mij kunnen ze het ’s nachts wakker maken om het te hebben over mijn vak; audiologie en tinnitus.”

Vandaag neem ik dat wel heel serieus! Ik ben te gast bij Jacob de Vries in het radioprogramma Gaan! Een uur lang hebben we het over gehoor, gehoorschade door luide muziek en tinnitus. Gaan! is de extra vroege ochtendshow van BNNVARA op NPO Radio 1, waarin luisteraars centraal staan. Ze delen er live ervaringen die passen bij het nieuws van de dag die was of de dag die komt. Luisteraars kunnen reageren op stellingen, discussiëren over de actualiteit of vragen stellen aan deskundigen. En vandaag mag ik die deskundige zijn. Marieke Koetsier van de redactie geeft me terug dat er nog nooit zo veel vragen zijn binnengekomen. En ik had nooit gedacht dat er zo veel luisteraars zijn op dit vroege tijdstip. De vogels beginnen net te fluiten, mijn koffiemachine werd gehoord door Jacob. Die koffie had ik wel nodig. Vier uur gingen de drie wekkers af, om zeker te zijn dat ik me niet zou verslapen.

 

Gelukkig hadden we een heel uur de tijd om de vele vragen van de luisteraars te beantwoorden. Vragen die vooral laten zien dat het net bij tinnitus, maar ook bij gerelateerde gehoorklachten van groot belang is om antwoorden te geven op die vragen. Ik noem een aantal websites van verenigingen en instituten. De KNO website, de stichting Hoormij, veiligheid.nl en niet te vergeten de FENAC website (FENAC = Federatie van Nederlandse Audiologische Centra). Stuk voor stuk goeie informatie te vinden over deze klachten en vooral ook waar en hoe de beste hulp te vinden is. Want in de vragen en verhalen die voorbij komen blijkt maar weer hoe belangrijk het is om een luisterend oor te bieden, zeker in de gezondheidszorg. Tijd nemen om een audiogram écht uit te leggen, welke consequenties een gehoorverlies heeft en hoe daar beter mee om te gaan.

 

Fijn dat er de gelegenheid was in dit programma om “in gesprek” met luisteraars aandacht te hebben voor dit probleem. Mensen te laten weten dat er wel een oplossing is voor tinnitus, maar dat die oplossing vaak niet eenvoudig is.

 

Hoe de toekomst er uit ziet? Als lid van de NVKF, die onderdeel uitmaakt van de FMS (Federatie Medisch Specialisten) zie ik een mooi ontwikkeling binnen Nederland. De gespecialiseerde tinnituszorg is al heel goed georganiseerd. Richtlijnen en protocollen versterken de samenwerking binnen de regio’s om vanuit een multidisciplinaire aanpak tinnituspatienten te helpen. Huisarts, KNO-arts, audiciens, psychologen, maar ook fysiotherapeuten en vaktherapeuten die nauw met elkaar samenwerken. Binnen ons eigen team bij Adelante Zorggroep is de psychologie sterk vertegenwoordigd, maar dat wil niet zeggen dat er psychisch iets mis is. De processen en mechanismen achter het fenomeen tinnitus spelen zich vooral af in het brein. Laat nu de psycholoog degene zijn die daar het meeste van af weet. Vandaar dat de behandeling die wij aanbieden in de basis een cognitieve gedragstherapie is.

 

Als audioloog wijs ik er wel nog op dat gedegen diagnostiek vooraf moet gaan aan een eventuele behandeling van tinnitusklachten. Dus een verwijzing via huisarts en/of KNO-arts is altijd de eerste stap die te nemen is.

 

Een bijzonder leuk programma Gaan! Ik ga er denk ik vaker naar terug luisteren, want dat kan via de podcast heel makkelijk. Wil je deze aflevering terugluisteren, ga dan naar:

https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/gaan/c2e1d07a-c5d6-47c5-9490-b82053634ed4/2021-07-06-gaan

 

Dyon Scheijen

Klinisch fysicus – audioloog

Tinnitusexpertise team Adelante Zorggroep