Nieuws

KLIFOP nieuwsbrief 1 2022

Voorwoord
Beste AIOS KF,

Nadat ik in november het voorzittersstokje van Bas over heb mogen nemen, volgt hiermee ook mijn eerste voorwoord voor de nieuwsbrief. Er belooft een mooie periode aan te komen: nu de maatschappij begint weer een beetje op te krabbelen na de lockdown, hopen we (nu dan eindelijk!) het leven zonder corona restricties voort te kunnen zetten. Ondanks dat de online varianten van onze activiteiten aantoonden hoe flexibel de AIOS KF is en deze erg succesvol neer zijn gezet, heb ik toch ook erg veel zin om iedereen weer live te mogen verwelkomen op de activiteiten. 

Het jaar 2022 is alweer even bezig, maar toch wil ik nog even stilstaan bij wat een bijzonder jaar dit is, de KLIFOP zal namelijk de respectabele leeftijd van 30 jaar bereiken! Op de KLIFOP-dag van dit jaar willen we dit dan ook graag met jullie vieren.

Graag wil ik Janneke verwelkomen in het KLIFOP-bestuur. Nadat Bas is afgetreden als bestuurslid is Janneke ons team komen versterken, zij doet dit in de rol van Externe Betrekkingen.

 

Even voorstellen
Hallo iedereen, super leuk dat ik de nieuwe aanwinst van het bestuur van de KLIFOP ben geworden! Ik ben nu iets langer dan een half jaar bezig met de opleiding tot klinisch fysicus audioloog in het UMCG en Pento Zwolle. Tijdens het eerste half jaar vond ik de organisatie van de opleiding en waar we in de toekomst heen willen erg interessant. Ik zal de functie van externe betrekkingen op me nemen, specifiek de speerpunten innovatie en duurzaamheid. Uiteraard heb ik super veel zin om jullie allemaal te leren kennen zodra dat mogelijk is. Mocht je al eerder een keer kennis willen maken of je ideeën over de opleiding te willen delen, schroom je niet om contact te zoeken. Dan kunnen we een digitaal koffiemomentje plannen of als je zin hebt om naar het hoge noorden af te reizen fysiek koffie drinken ;).

Groetjes Janneke Janssens

 

Online clusteronderwijs 

Na de pilot in mei 2021 georganiseerd door cluster Utrecht zijn er weer twee succesvolle edities geweest van het landelijke online clusteronderwijs. In november heeft cluster noordoost een interessante scholing georganiseerd over de nieuwste ontwikkelingen in de beeldvorming en in januari heeft cluster oost Nederland hun onderwijs open gezet over het implementeren van nieuwe technieken in de kliniek. Beiden werden weer druk bezocht, dus een succes kunnen we het noemen!
In maart is het de beurt aan cluster Zuid-Holland. Hierbij alvast de aankondiging zodat jullie dit alvast kunnen blokkeren in de agenda:
“Dinsdagmiddag 22 maart zal het cluster Zuid-Holland een landelijke clusterscholing organiseren waarvoor jullie nu alvast worden uitgenodigd, vanwege een speciaal topic:

“Medical physics from a global perspective”

De meeste medisch technische ontwikkelingen zijn ontwikkeld in, door en voor rijke landen. Hierdoor ontstaat een mismatch met de behoeften die er zijn in ontwikkelingslanden en een groeiend verschil tussen rijke en arme landen. Als jonge klinisch fysici in opleiding in het welvarende Nederland bevinden we ons in een zeer bevoorrechte positie en is het ook een belangrijk aandachtspunt binnen de opleiding om stil te staan bij de maatschappelijke rol die we hebben. 
Op 22 maart zullen we geïnspireerd raken door enthousiaste sprekers (discipline overstijgend!) en zullen we samen nadenken over hoe we onze kennis en hulp zouden kunnen inzetten. Zet deze datum dus alvast in je agenda! Mochten de covid-regels het tegen die tijd weer toestaan zijn jullie van harte welkom in het Erasmus MC. Tzt zal er een mail met agenda, aanmelding en meer details volgen.”

Rooster

maand cluster
november 2021 NO
januari 2022 ON
maart 2022 ZWN
mei 2022 ZON
september 2022 Utrecht

 

Cursus “Data Analysis with Python for Medical Physicists”
De MAMP (Malta Association of Medical Physics) organiseert een online cursus Python voor klinisch fysici die wellicht interessant is voor AIOS KF. 
Wanneer: 21-23 april 2022
Waar: online
Meer informatie en inschrijven: https://mamp.org.mt/home/courses/python/


Vacature KLIFOP-bestuurslid: Commissaris Clusters en Onderwijs
Ben jij graag op de hoogte van alles wat speelt binnen de KLIFOP, NVKF en de clusters? Lijkt het je leuk om bij te dragen aan het onderwijs van de AIOS KF? Dan ben jij precies de persoon die wij zoeken voor de functie “Commissaris Clusters”, die beschikbaar gaat komen binnen het KLIFOP-bestuur. 

Als Commissaris Clusters beheer je het portfolio “Clusters, onderwijs en activiteiten”. Dit betekent dat jij de ruimte krijgt om mee te helpen bij het opzetten van activiteiten (discussiemiddagen, excursies etc), nauw contact onderhoudt met alle clusters en dat je extra aandacht besteedt aan het onderwijs van de AIOS KF. Hiervoor neem je ook deel aan de Commissie Onderwijs van de NVKF namens de KLIFOP. Naast deze vaste taken is er genoeg ruimte om naar eigen invulling onderwerpen op te pakken binnen het KLIFOP-bestuur. 

Omdat we als KLIFOP-bestuur het liefst alle subspecialismen willen vertegenwoordigen zijn we bij voorkeur op zoek naar een AIOS KF RNG. Maar mocht je opgeleid worden in een ander subspecialisme, dan nodigen we je ook van harte uit om te solliciteren.
Ben jij enthousiast en zoek je een waardevolle toevoeging voor je opleiding? Solliciteer dan op deze functie! Stuur je motivatie uiterlijk 20 februari 2022 naar klifop@nvkf.nl. Zodra je reactie is ontvangen, krijg je een ontvangstbevestiging.  

Mocht je aanvullende vragen hebben over deze functie of andere vragen over de vacature, neem dan contact op met Margo van Gent (m.van.gent01@umcg.nl) of met de andere KLIFOP-bestuursleden (klifop@nvkf.nl). 


Voorbeeld opleidingsplannen
Op de OKF-website zijn nieuwe voorbeelden geplaatst van opleidingsplannen gebaseerd op het nieuwe curriculum. De voorbeelden zijn te vinden via (https://www.stichtingokf.nl/belangrijke-documenten/formats-opleidingsdocumenten/). Nieuwe AIOS KF kunnen deze gebruiken om inspiratie op te doen tijdens het schrijven van hun opleidingsplan.